Pohanka jako (vše)lék

Pohanka dostala svůj název podle pohanských nájezdníků kteří ji vozili v měšcích zavěšených u koňských sedel a na české území se dostala ve 13. století. Tato rdesnovitá rostlina pochází z Himálaje. Pohanka je zdraví velmi prospěšná, obzvláště … Číst dál

Výzva pro čtenáře REGENERACE

Zaujala vás rubrika: Co mi pomohlo? Chcete do ní také přispět svým příběhem? Neváhejte a posílejte nám do redakce své příběhy, které rádi otiskneme. Možná vaše zkušenost pomůže i ostatním. Těšíme se na vaše … Číst dál

Co možná nevíte o sóje

V Japonsku, Koreji a Číně ji znali tisíciletí a tamní obyvatele skvěle chránila před hladomorem. V 16. století na ni v Japonsku narazili poprvé nizozemští misionáři a přivezli ji do Evropy. Ve Spojených státech ji od roku 1765 … Číst dál

POZVÁNKA: Slavnosti zimního slunovratu

Zveme vás na tradiční společné prožití Slavnosti zimního slunovratu, která proběhne 21. prosince od 18:00 hod. u sv. Donáta mezi obcemi Škvorec, Přišimasy a Úvaly (35 kilometrů východně od Prahy). Přírodní slavnosti se u dubu na křižovatce polních cest konají už desátým rokem.

Budeme oslavovat slunce a jeho znovuzrození. V tento den lidé zapalovali svíčky jako symbol přicházejícího slunce, krájeli jablíčka, lili olovo, dívky házely střevícem a ze skořápek ořechů děti vyráběly lodičky, které pouštěly po vodě. To je ale pouze zlomek z původní vánoční tradice, o které si budeme povídat.

Přijměte pozvání na slunovratový rituál, jímž vás provede šéfredaktorka REGENERACE Pavlína Brzáková a publicistka Renáta Kiara Vargová. Večer zakončíme dobrotami a čajem.

GPS pro vaši lepší orientaci je (GPS: 50° 3’ 10.453˝N 14° 44’ 41.147˝E).
Přineste si s sebou svítilny nebo lucerničky, budete si tak moci odnést domů světlo.

Spolupořadatelem večera je časopis REGENERACE. Vstup je volný.

Číst dálPOZVÁNKA: Slavnosti zimního slunovratu

Zdravé cukroví bez mouky a cukru

Chcete mlsat zdravě nebo jste se jen rozhodli zkusit jiný typ cukroví? Takové recepty spadají do kategorie raw, jsou tedy nepečené, a patří sem různé kuličky a řezy, ve kterých se jako sladidlo používají sirupy, ovoce, datle nebo rozinky.  Dají se obalit v kokosu, v pistáciích nebo v čokoládě, do které přidáte chilli nebo pepř.

Další variantu poskytují jáhly neboli loupané proso, které se v kuchyni moc nepoužívají, ačkoliv jsou tak ceněny pro svůj obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokud je ale máte rádi, připravte si jako nepečené cukroví jáhlové kuličky nebo také jáhlové RAFFAELLO.

Tyto jahelné kuličky s kokosem a mandlemi chutnají opravdu výborně a neznalý člověk neodhalí, co tak lahodného právě konzumuje.

Ingredience:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml vody nebo mléka
  • špetka soli
  • 60 g nasekaných ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce medu
  • celé mandle nebo loupané mandle
  • strouhaný kokos na obalení
  1. Jáhly přebereme a spaříme vroucí vodou, ať se odstraní jejich specifická hořkost. Následně je zalijeme vodou nebo mlékem, přidáme špetku soli a vaříme je pomalu za občasného míchání, dokud nebudou měkké.
  2. Pak je necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.
  3. Mezitím spaříme mandle, chvíli necháme v horké vodě a poté jednoduše oloupeme. Také můžeme koupit rovnou loupané mandle, čímž si ušetříme práci.
  4. Následně k vychladlým jáhlám přidáme suroviny jako nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo a med. Těsto pořádně promícháme, pokud by se lepilo hodně na ruce, přidáme k němu ještě trošku mletého kokosu.
  5. Z připravené hmoty vytvarujeme kuličky s jednou mandlí uprostřed a ty obalíme ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložíme do košíčku.
  6. Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a celkem rychle by se měly sníst, neboť nejsou moc trvanlivé.

Tyto kokosové koule je možné udělat i s jinými surovinami, jako třeba jsou brusinky, sušené ovoce, kakao, klíčky nebo jablka.

Druhá varianta

Ingredience:

  • 100 g zlatých rozinek
  • 100 ml kokosové smetany
  • 100 g kokosu
  • 200 g jáhel
  • 40 ml kokosového sirupu
  • asi 25 celých loupaných mandlí

Jáhly propláchněte ve studené vodě, dejte je do hrnce zalijte, aby byly ponořené. Přidejte rozmixované rozinky a kokosový sirup. Přiveďte k varu a vařte 20-30 minut. Všechna voda by se měla vstřebat. Když jsou jáhly měkké, přidejte půlku dávky kokosu. Z vychladlé směsi tvarujte kuličky, dejte do nich mandli a obalte v kokosu. Dejte vychladit a můžete servírovat.

Pokud hledáte další inspiraci, jak mlsat bez cukru, více receptů najdete v knize Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře Tak chutná štěstí.

 

Číst dálZdravé cukroví bez mouky a cukru

Jak na domácí purpuru

Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní… a neodmyslitelně patří ke sváteční atmosféře Vánoc.  Jde o tradici z dob starých Keltů, kteří na ohništích pálili voňavé jehličí. Purpuru si můžete připravit doma sami, jde … Číst dál

Jak se píšou knihy s Jaroslavem Duškem

Na začátek příštího roku chystá šéfredaktorka Pavlína Brzáková knihu s Jaroslavem Duškem nazvanou PRVNÍ DOTEK. Jaroslav v ní odkrývá momenty probouzení osobní síly a magické rituály, které nás obklopují. Jak se Pavlína s Jaroslavem potkali a jak se jim společně tvoří zaznamenalo v rozhovoru nakladatelství EMINENT.  

Je to již třetí spolupráce po knihách Ze mě a Tvarytmy. Kniha První dotek se z velké části týká dětí, ale takových těch zvláštních, které nelze snadno zařadit.

Představme si, že na prvním doteku závisí svoboda jedince,“ vypráví v knize Jaroslav. „Existuje určitá energetická možnost obrovského kvantového pole, Vesmíru, který je propojený na mnoha úrovních. A tak ve chvíli, kdy novorozenec přichází na svět, se najednou stane, že se jej dotkne namísto rodiče jako první „reprezentant Systému“ a Systém do něj vloží. Je docela možné, že právě tohle je příčina, proč tolik lidí prožívá svůj život ve strachu. Věří totiž, že musí všechno, co se jim řekne, poslouchat. Proto tak slepě následují doktory, právníky, soudce, učitele, zastupitele a starosty.“ Celý rozhovor s Pavlínou najdete zde.

 

Číst dálJak se píšou knihy s Jaroslavem Duškem

Hořká čokoláda jako lék

V aktuálním čísle REGENERACE najdete článek a rozhovor věnovaný čokoládě. Proč je hořká čokoláda zdravá? To uvádí Michael Schubert. Podle kalifornské studie jsou hlavním důvodem této skutečnosti flavonoidy, které snižují krevní tlak. Flavonoidy, … Číst dál

Věnujte předplatné Regenerace jako dárek k Vánocům

Udělejte změnu a místo dárku nadělte pod stromeček předplatné časopisu Regenerace!

Nejsnazší způsob, jak předplatné objednat, je online ZDE

Pod stromeček pak můžete nadělit dárkový certifikát, který si snadno sami stáhnete ZDE.

Pro nové předplatitele je připravena kniha Sváteční vaření u Babiců.

Akce končí 31. 12. 2019 do vyčerpání zásob, kód: REGE.

 

 

 

 

 

Číst dálVěnujte předplatné Regenerace jako dárek k Vánocům

Rituály, jak se doma naladit

Cítíte se po celém dni v práci ve stresu, unaveni a roztěkaní? Vyzkoušejte několik tipů, jak se doma rychle přeladit. Když přijdete domů, začněte rituálem. Začněte si uvědomovat, že jakmile projdete dveřmi, že přicházíte … Číst dál

Udělejte dobrý skutek nejen v den laskavosti

Od svého prvňáčka jsem se dozvěděla, že tuto středu 13. listopadu je Světový den laskavosti. S paní učitelkou se děti dohodly, že pošlou konzervy a granule opuštěným psíkům do psího útulku. To mě přimělo tuto … Číst dál

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít