Chcete mlsat zdravě nebo jste se jen rozhodli zkusit jiný typ cukroví? Takové recepty spadají do kategorie raw, jsou tedy nepečené, a patří sem různé kuličky a řezy, ve kterých se jako sladidlo používají sirupy, ovoce, datle nebo rozinky. Dají se obalit v kokosu, v pistáciích nebo v čokoládě, do které přidáte chilli nebo pepř.
Další variantu poskytují jáhly neboli loupané proso, které se v kuchyni moc nepoužívají, ačkoliv jsou tak ceněny pro svůj obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokud je ale máte rádi, připravte si jako nepečené cukroví jáhlové kuličky nebo také jáhlové RAFFAELLO.
Tyto jahelné kuličky s kokosem a mandlemi chutnají opravdu výborně a neznalý člověk neodhalí, co tak lahodného právě konzumuje.
Ingredience:
- 150 g jáhel
- 700 ml vody nebo mléka
- špetka soli
- 60 g nasekaných ořechů
- 60 g rozinek
- 60 g mletého kokosu
- 1 lžíce másla
- 1 – 2 lžíce medu
- celé mandle nebo loupané mandle
- strouhaný kokos na obalení
- Jáhly přebereme a spaříme vroucí vodou, ať se odstraní jejich specifická hořkost. Následně je zalijeme vodou nebo mlékem, přidáme špetku soli a vaříme je pomalu za občasného míchání, dokud nebudou měkké.
- Pak je necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím spaříme mandle, chvíli necháme v horké vodě a poté jednoduše oloupeme. Také můžeme koupit rovnou loupané mandle, čímž si ušetříme práci.
- Následně k vychladlým jáhlám přidáme suroviny jako nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo a med. Těsto pořádně promícháme, pokud by se lepilo hodně na ruce, přidáme k němu ještě trošku mletého kokosu.
- Z připravené hmoty vytvarujeme kuličky s jednou mandlí uprostřed a ty obalíme ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložíme do košíčku.
- Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a celkem rychle by se měly sníst, neboť nejsou moc trvanlivé.
Tyto kokosové koule je možné udělat i s jinými surovinami, jako třeba jsou brusinky, sušené ovoce, kakao, klíčky nebo jablka.
Druhá varianta
Ingredience:
- 100 g zlatých rozinek
- 100 ml kokosové smetany
- 100 g kokosu
- 200 g jáhel
- 40 ml kokosového sirupu
- asi 25 celých loupaných mandlí
Jáhly propláchněte ve studené vodě, dejte je do hrnce zalijte, aby byly ponořené. Přidejte rozmixované rozinky a kokosový sirup. Přiveďte k varu a vařte 20-30 minut. Všechna voda by se měla vstřebat. Když jsou jáhly měkké, přidejte půlku dávky kokosu. Z vychladlé směsi tvarujte kuličky, dejte do nich mandli a obalte v kokosu. Dejte vychladit a můžete servírovat.
Pokud hledáte další inspiraci, jak mlsat bez cukru, více receptů najdete v knize Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře Tak chutná štěstí.