Zdravé cukroví bez mouky a cukru

Chcete mlsat zdravě nebo jste se jen rozhodli zkusit jiný typ cukroví? Takové recepty spadají do kategorie raw, jsou tedy nepečené, a patří sem různé kuličky a řezy, ve kterých se jako sladidlo používají sirupy, ovoce, datle nebo rozinky.  Dají se obalit v kokosu, v pistáciích nebo v čokoládě, do které přidáte chilli nebo pepř.

Další variantu poskytují jáhly neboli loupané proso, které se v kuchyni moc nepoužívají, ačkoliv jsou tak ceněny pro svůj obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokud je ale máte rádi, připravte si jako nepečené cukroví jáhlové kuličky nebo také jáhlové RAFFAELLO.

Tyto jahelné kuličky s kokosem a mandlemi chutnají opravdu výborně a neznalý člověk neodhalí, co tak lahodného právě konzumuje.

Ingredience:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml vody nebo mléka
  • špetka soli
  • 60 g nasekaných ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce medu
  • celé mandle nebo loupané mandle
  • strouhaný kokos na obalení
  1. Jáhly přebereme a spaříme vroucí vodou, ať se odstraní jejich specifická hořkost. Následně je zalijeme vodou nebo mlékem, přidáme špetku soli a vaříme je pomalu za občasného míchání, dokud nebudou měkké.
  2. Pak je necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.
  3. Mezitím spaříme mandle, chvíli necháme v horké vodě a poté jednoduše oloupeme. Také můžeme koupit rovnou loupané mandle, čímž si ušetříme práci.
  4. Následně k vychladlým jáhlám přidáme suroviny jako nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo a med. Těsto pořádně promícháme, pokud by se lepilo hodně na ruce, přidáme k němu ještě trošku mletého kokosu.
  5. Z připravené hmoty vytvarujeme kuličky s jednou mandlí uprostřed a ty obalíme ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložíme do košíčku.
  6. Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a celkem rychle by se měly sníst, neboť nejsou moc trvanlivé.

Tyto kokosové koule je možné udělat i s jinými surovinami, jako třeba jsou brusinky, sušené ovoce, kakao, klíčky nebo jablka.

Druhá varianta

Ingredience:

  • 100 g zlatých rozinek
  • 100 ml kokosové smetany
  • 100 g kokosu
  • 200 g jáhel
  • 40 ml kokosového sirupu
  • asi 25 celých loupaných mandlí

Jáhly propláchněte ve studené vodě, dejte je do hrnce zalijte, aby byly ponořené. Přidejte rozmixované rozinky a kokosový sirup. Přiveďte k varu a vařte 20-30 minut. Všechna voda by se měla vstřebat. Když jsou jáhly měkké, přidejte půlku dávky kokosu. Z vychladlé směsi tvarujte kuličky, dejte do nich mandli a obalte v kokosu. Dejte vychladit a můžete servírovat.

Pokud hledáte další inspiraci, jak mlsat bez cukru, více receptů najdete v knize Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře Tak chutná štěstí.

 

Číst dálZdravé cukroví bez mouky a cukru

Jak na domácí purpuru

Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní… a neodmyslitelně patří ke sváteční atmosféře Vánoc.  Jde o tradici z dob starých Keltů, kteří na ohništích pálili voňavé jehličí. Purpuru si můžete připravit doma sami, jde … Číst dál

Jak se píšou knihy s Jaroslavem Duškem

Na začátek příštího roku chystá šéfredaktorka Pavlína Brzáková knihu s Jaroslavem Duškem nazvanou PRVNÍ DOTEK. Jaroslav v ní odkrývá momenty probouzení osobní síly a magické rituály, které nás obklopují. Jak se Pavlína s Jaroslavem potkali a jak se jim společně tvoří zaznamenalo v rozhovoru nakladatelství EMINENT.  

Je to již třetí spolupráce po knihách Ze mě a Tvarytmy. Kniha První dotek se z velké části týká dětí, ale takových těch zvláštních, které nelze snadno zařadit.

Představme si, že na prvním doteku závisí svoboda jedince,“ vypráví v knize Jaroslav. „Existuje určitá energetická možnost obrovského kvantového pole, Vesmíru, který je propojený na mnoha úrovních. A tak ve chvíli, kdy novorozenec přichází na svět, se najednou stane, že se jej dotkne namísto rodiče jako první „reprezentant Systému“ a Systém do něj vloží. Je docela možné, že právě tohle je příčina, proč tolik lidí prožívá svůj život ve strachu. Věří totiž, že musí všechno, co se jim řekne, poslouchat. Proto tak slepě následují doktory, právníky, soudce, učitele, zastupitele a starosty.“ Celý rozhovor s Pavlínou najdete zde.

 

Číst dálJak se píšou knihy s Jaroslavem Duškem

Hořká čokoláda jako lék

V aktuálním čísle REGENERACE najdete článek a rozhovor věnovaný čokoládě. Proč je hořká čokoláda zdravá? To uvádí Michael Schubert. Podle kalifornské studie jsou hlavním důvodem této skutečnosti flavonoidy, které snižují krevní tlak. Flavonoidy, … Číst dál

Věnujte předplatné Regenerace jako dárek k Vánocům

Udělejte změnu a místo dárku nadělte pod stromeček předplatné časopisu Regenerace!

Nejsnazší způsob, jak předplatné objednat, je online ZDE

Pod stromeček pak můžete nadělit dárkový certifikát, který si snadno sami stáhnete ZDE.

Pro nové předplatitele je připravena kniha Sváteční vaření u Babiců.

Akce končí 31. 12. 2019 do vyčerpání zásob, kód: REGE.

 

 

 

 

 

Číst dálVěnujte předplatné Regenerace jako dárek k Vánocům

Rituály, jak se doma naladit

Cítíte se po celém dni v práci ve stresu, unaveni a roztěkaní? Vyzkoušejte několik tipů, jak se doma rychle přeladit. Když přijdete domů, začněte rituálem. Začněte si uvědomovat, že jakmile projdete dveřmi, že přicházíte … Číst dál

Udělejte dobrý skutek nejen v den laskavosti

Od svého prvňáčka jsem se dozvěděla, že tuto středu 13. listopadu je Světový den laskavosti. S paní učitelkou se děti dohodly, že pošlou konzervy a granule opuštěným psíkům do psího útulku. To mě přimělo tuto … Číst dál

Jak probudit třetí OKO?

V aktuálním čísle najdete reportáž Renáty Kiary VARGOVÉ, která se nedávno zúčastnila setkání v pražské kapli Sacré Coeur (Svaté srdce). Cílem rituálu bylo aktivovat šišinku mozkovou neboli epifýzu. Akci vedly dvě lektorky, MUDr. … Číst dál

Zázračně zdravá dýně hokaido

Tradiční čínská medicína přisuzuje dýni ochlazující povahu a, což poznáme při konzumaci i my, sladkou, někdy až mírně nahořklou chuť. Její pravidelná konzumace ovlivňuje kladně především činnost slinivky břišní (prevence obezity, diabetes, náprava hyper/hypoglykemických stavů), sleziny a dýchacích orgánů (ulevuje od silného zahlenění, tlumí nadměrnou produkci hlenu při respiračních obtížích, například zánětu průdušek či astmatu).

Tepelně upravená dýně prospívá taktéž zažívacímu ústrojí, protože usnadňuje trávení (štěpení a absorpce jednotlivých živin).

Pečená dýně hokaido
Celou dýni hokaido řádně omyjte, rozpulte a měkký vláknitý střed se semeny vyjměte a odložte zvlášť do mísy. Plech vyložte pečicím
papírem a rovnoměrně na něj poklaďte dýni nakrájenou na středně silné klínky a omyté celé hlavičky česneku v množství podle chuti. Hojně okořeňte čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem a červenou lahůdkovou paprikou.

Pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C, zhruba 20 minut, do změknutí. Takto upravenou dýni můžete použít jako přílohu k jakékoli luštěninové kaši (hrachová, z červené čočky), kterou dochutíte několika vymačkanými stroužky z pečené hlavičky česneku. Zbytek dýňových dílků a vymačkaných stroužků důkladně promačkejte a uložte v neprodyšné dóze do chladničky pro pozdější využití při přípravě pomazánek, k dochucení zeleninových polévek, potření grilované ryby či libového plátku masa.

Ojedinělou chuť dodá tato dýňovo-česneková pasta rovněž šťouchaným bramborám nebo bramborové kaši, do kterých zvolené množství pouze zahorka jemně vmíchejte. Další recepty najdete v aktuálním čísle EXTRA/6.

 

Číst dálZázračně zdravá dýně hokaido

Editorka Milada Čechová

Co dělá editor a korektor časopisu?

Než se k vám čtenářům dostane hotové číslo, texty musí vytvořit a pak přečíst několik lidí. Poměrně nevděčnou roli má editor  a korektor, jejichž práce je neméně důležitá, ale také nevděčná, protože zůstávají skryti. Pod článkem se totiž objevuje jen jméno autora. Proto jsem vám představuji editorku REGENERACE Miladu Čechovou.

V čem spočívá vaše práce? Co je pro ni důležité?

Pracuji na volné noze jako editorka měsíčníků Regenerace a Gurmet a jako korektorka týdeníku Reflex. Kromě toho edituji některé publikace z nakladatelství Eminent, Pražské příběhy či Tichá srdce. 

Důležité pro mou práci je perfektní znalost pravopisu, gramatiky, cit pro stylistiku, dobrá slovní zásoba a všeobecný rozhled. U práce korektora je důležité i takzvané korektorské oko, tedy schopnost pokud možno nepřehlédnout žádný překlep.

Co vás na téhle práci baví nejvíc?

Když se občas ze zajímavého, ale velmi kostrbatého textu vyloupne skvělý článek, který čtenáře zaujme, což občas vyžaduje celkem tvrdý boj s autory. Někdy mě mrzí, že jsme tak trochu „schovaní v tiráži“: pokud se text povede a je bez chyb, dostane pochvalu autor. Když se najdou chyby, schytají to korektoři a editoři.

Jaké dělají Češi nejčastější chyby?

Kromě hrubek jako nabytá svoboda x nabitá svoboda nejčastěji:

  • Standardní x standartní situace (správně je d, standarta je například prezidentský prapor)
  • Spontální x spontánní (správně je spontánní)
  • Díky x kvůli (někdy se nesprávně použije slovo díky v případě, že děj vede k něčemu negativnímu – díky nesprávně provedené operaci pacient zemřel) 
  • Holt versus hold (holt nespisovně nahrazuje slovo zkrátka, hold je pocta)
  • Eventuálně x eventuelně (eventuálně je správně, čeština v tomto případě vychází z latiny, ne z francouzštiny)
  • Bizardní x bizarní (správně je bizarní)
  • Klasickou chybou je bysme x bychom (správně je bychom)
  • Pernamentka x permanentka (správně permanentka, tedy dlouhodobá, permanentní vstupenka)
  • 30 % versus 30% (první výraz znamená třicet procent, druhý, bez mezery, třicetiprocentní)
  • 2,5 procent x 2,5 procenta (správně je druhá varianta – dvě a pět desetin procenta)
  • Slavoman x slavomam (nikdy není nikdo slavoman, ale trpí slavomamem)

A co si myslíte o jazykových puristech, kteří vyžadují naprostou čistotu a za chybu by člověk ukamenovali?

Pod termínem purista si představím jazykovědce, který urputně trvá na českých termínech na úkor cizích. Například termín čistonosoplena (kapesník), zelenochrupka (salát), samotov (klášter) prosazoval Václav Rosa v 17. století. V současné době se objevují puristé, kterým se nelíbí pronikání počeštěných anglických termínů do mluvené i psané češtiny. Ale tohle by bylo na delší debatu. Nevadí mi „lajkování“, „googlování“, „streamování“, ale už bych rozhodně nepoužila „šérování“ – sdílení. Jinak každý čtenář, který najde chybu, kamenuje. S tím nic neudělám.

Číst dálCo dělá editor a korektor časopisu?

POZVÁNKA: Uctění památky našich předků 1/11/2019

První listopadový den budeme uctívat památku našich předků u sochy svatého Donáta na křižovatce cest mezi obcemi Škvorec, Přišimasy a Úvaly. Tento svátek může mít různé názvy, podle vnímání různých národů a náboženských vyznání, například … Číst dál

POZVÁNKA k diskusi: Nenasyta na síti

Jak fastfood využívá neuromarketing? A prochází láska k jídlu žaludkem nebo spíše mozkem? Jak mění sociální sítě náš mozek? A co s úzkostmi spojenými s užíváním sociálních sítí?

O tom si budou povídat s diváky v pondělí 4. listopadu od 17:30 do 19:00 v kině BIO OKO známá výživová specialistka Margit Slimáková a přední neurovědec Martin Jan Stránský. Tématem bude, jak spolu souvisí hlava, strava a lajky na Facebooku a proč jen stěží odoláváme nekvalitnímu jídlu a co nás tolik táhne k sociálním sítím.
Moderuje paralympijský cyklista Jiří Ježek.

Celý výtěžek diskuse bude věnován Sociální klinice, která poskytuje kvalitní terapeutické služby lidem, kteří se nacházejí v náročné životní situaci a nemohou si tyto služby z finančních důvodů dovolit. Partnerem akce je Poliklinika Na Národní a Nadační fond Karla Janečka, který bude výtěžek akce násobit tzv. zlatým řezem.

Číst dálPOZVÁNKA k diskusi: Nenasyta na síti

POZVÁNKA: Pavlína Brzáková dnes vystoupí na Česko-slovenském psychedelickém fóru

Dnes začíná dvoudenní Česko-slovenské psychedelické fórum v pražském Klášteře sv. Anežky České v Praze. Časopis REGENERACE  je jeho mediálním partnerem. Mezi českými i zahraničními odborníky v pátek ve 14:45 h vystoupí i etnoložka, spisovatelka a šéfredaktorka časopisu REGENERACE Pavlína Brzáková, která bude mluvit o zákonitostech psychedelických stavů.

Pavlína Brzáková, odbornice na šamanismus, během svého života prožila mnoho mimořádných stavů vědomí – látkových i nelátkových. Jaké vidí souvislosti či rozdíly mezi spontánními prožitky a psychedelickými? Pro koho jsou podle ní psychedelické látky vhodné? Rozhovor najdete zde.

 

Číst dálPOZVÁNKA: Pavlína Brzáková dnes vystoupí na Česko-slovenském psychedelickém fóru

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít