Hořká čokoláda jako lék

V aktuálním čísle REGENERACE najdete článek a rozhovor věnovaný čokoládě. Proč je hořká čokoláda zdravá? To uvádí Michael Schubert.

Podle kalifornské studie jsou hlavním důvodem této skutečnosti flavonoidy, které snižují krevní tlak. Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy nebo vitamin P, patří mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Bylo jich objeveno asi šedesát a jedna z jejich nejlepších vlastností je pozitivní vliv na cévy.

Flavonoidyhořké čokolády snižují riziko srdečního infarktu, protože zajišťují přirozenou tekutost krve. Zabraňují tomu, aby se vytvářely shluky krevních destiček způsobující tromby. Flavonoidy chrání buňky před volnými radikály a likvidují zánětlivé procesy už v jejich počátcích. Hořká čokoláda působí proti arterioskleróze. Studie vzbudila velký ohlas a navázaly na ni další americké univerzity. Celkem se výzkumu zúčastnilo na pět tisíc probandů. Podle výsledků prodlužuje kousek – 20 až 25 gramů – hořké čokolády s minimálně 80procentním podílem kakaa denně život.

Kdo ovšem místo hořké čokolády miluje mléčnou, naopak si škodí, protože obsahuje mnohem menší množství flavonoidů z kakaa, ale zato více cukru.



Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít