David Frej 2. díl: Výrobci cukru uplatili profesory z Harvardu, aby upravili výsledky studie varující před cukrem. Profesoři pak zaměnili cukry za tuky.

„Začátek epidemie obezity, cukrovky a kardiovaskulárních nemocí spadá až do 50. let, kdy vznikla studie sedmi zemí, a která začala propagovat riziko cholesterolu a tuků. A je prokázáno, že na konci 60. let dostali tři profesoři z Harvardu zaplaceno od zástupců výrobců cukru za to, že upravili výsledky studie, která varovala před cukrem, takže zaměnili cukr tuky. Jednoduše bychom mohli říct, že tam začalo tažení proti tukům,“ říká MUDr. David Frej, který byl hostem Hostem Martiny Kociánové v pořadu Kupředu do minulosti.

Velmi často mluvíte o protizánětlivé stravě, my jako civilizace jsme celkově posedlí zdravou stravou a někdy se zdá, že čím více jsme tím posedlí, tím nesmyslněji jíme. Řekněte mi, jaká je tedy protizánětlivá dieta? A pokud by se dala přirovnat k některé z diet, které velmi často promílám, tak ke které?

Protizánětlivá strava vychází v mém případě z kombinace dvou přístupů, které považuji za velmi vhodné. Jsem velký obdivovatel středomořské stravy a mám i pozitivní přístup k paleolitické stravě, respektive ke stravě, která snižuje množství sacharidů, protože v minulosti jsme nejedli tolik cukru a sacharidů, jako nyní. A sacharidy jako jediná z makroživin: tuky, bílkoviny, sacharidy – není esenciální, to znamená, že není nutná, nemusí ve stravě být. A glukózu si můžeme vyrobit například z bílkovin, ale nepřímo i z tuků. Respektive zdrojem energie jsou cukry, ale když nemáme cukr, tak si tělo funguje lépe na ketonových látkách, které vznikají z bílkovin a tuků.

Takže z tohoto hlediska protizánětlivá strava z principu znamená vyšší množství tuků, než na jaké jsme byli zvyklí, přiměřené množství bílkovin a snížení sacharidů Běžná, oficiální doporučení neustále upřednostňují sacharidy – jezte 55 procent celkového energetického příjmu sacharidů, dávejte si pozor na tuky. Ale to je přístup, který je i ke středomořské stravě opačný. Ano, tam se jí sacharidy, pečivo, rýže, těstoviny, ale v zásadě se tam jí hodně tuků. A možná nejškodlivější doporučení, které bylo kdy uvedeno ve výživových doporučeních, která vznikla v roce 1977 ve Spojených státech, bylo snížení tuků, nízkotučná strava.

Textový přepis rozhovoru najdete na www.kupredudominulosti.cz/frej-david-2d-vyrobci-cukru-uplatili-profesory-z-harvardu-aby-upravili-vysledky-studie-varujici-pred-cukrem-profesori-pak-zamenili-cukry-za-tuky.

Lidský organismus se vyvíjel k obraně proti patogenům. Nezvykle rychle rostoucí množství toxických látek, které naše imunita a detoxikační orgány nestačí likvidovat, dnes způsobuje chemický stres. Jedním ze způsobů, jak se chemického stresu zbavit, je půst.

Článek MUDr. Freje Krátkodobý půst a jeho pozitivní účinky najdete v červencovém vydání časopisu ReGeNeRaCe.

Rozhlasový pořad Kupředu do minulosti byl původně vysílán na ČRo2 od roku 2014. Jeho autorkou je Martina Kociánová, která tehdy moderovala dopolední vysílání. Již po roce a půl své existence se pořad zařadil mezi nejposlouchanější formáty. Přesto byl v roce 2016 nenávratně zrušen. „Rok jsme sbírali odvahu pustit se do jeho pokračování sami a nakonec jsme se rozhodli: Prvního ledna roku 2018 jsme rozjeli vlastní webový portál Svobodné Universum, kde již vysíláme dva roky,“ vypráví Martina Kociánová, kterou jsme právě pro aktuálnost témat, jež v rámci Kupředu do minulosti zaznívají, požádali o rozhovor (Kupředu do minulosti – rozhovor s Martinou Kociánovou).

Svobodné Universum |Kupředu do minulosti
Hledáme staré recepty na nové problémy, i nové recepty na staré problémy. Jsme přesvědčeni, že v moudrosti předků je více dobra, než ve všech módních ideologiích dohromady, že ideály lidskosti a hodnoty naší civilizace nemají a nesmí být rozbity, ztraceny, zapomenuty. Zajímají nás lidé a jejich myšlenky, proto s lidmi rádi mluvíme, nevyslýcháme je.
Pořad můžete finančně podpořit na www.kupredudominulosti.cz/podporte-nas/

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít