Zdravé střevo = zdravé srdce

Poslední výzkumy naznačují, že zdravé střevo je důležité i pro kondici našeho srdce. Srdečních onemocnění přibývá a umírají na ně stále mladší lidé. Mnoho z nich nekouří, nepije, příliš se nestresuje, ale infarkt myokardu si je přesto najde. Moderní výzkum ukazuje málo čekanou skutečnost: Za vzrůstem počtu srdečních onemocnění stojí podle všeho špatná kondice našich střev.

„Pokud budete rozmnožovat svoji ochrannou střevní flóru, předejdete onemocněním srdce,“ je názor, který zveřejnil Norbert Frey, šéflékař kardiologie na univerzitní klinice v Kielu. „Je dobré jíst víc rostlinné stravy – a to přinejmenším do té doby, než bude k dispozici mikrobiální terapie.“

Jeho vědecký tým odhaduje, že by to mohlo nastat do deseti let. Pak se pacientům s nemocným srdcem budou podávat pilulky s mixem bakterií, který bude sestaven přímo podle jejich osobní kondice. Potravinářský průmysl by byl nepochybně nadšený možností, že by se daly vyrábět speciální jogurtové směsi.

Dnes už vědci zabývající se výzkumem mikrobiomu vědí, že nerovnováha mezi zdravými bakteriemi a těmi, které způsobují onemocnění, je podle našich předpokladů spouštěčem mnoha dalších chorob. Patří mezi ně diabetes 2. typu, obezita a duševní onemocnění, jako jsou deprese nebo úzkostné stavy. Onemocnění srdce jako tušený důsledek nesprávného osídlení našeho trávicího traktu mají zatím podobu ojedinělých zjištění. Celkový obraz se už ale pomalu skládá.

Německý výzkum se krok za krokem dostává k poznání toho, čím přesně se liší střevní flóra zdravých lidí a osob trpících srdečními chorobami. Zaměřuje se zejména na pacienty se srdeční nedostatečností, jejichž srdce je příliš slabé na to, aby pumpovalo do těla dostatečné množství krve a zásobovalo orgány kyslíkem a živinami.

V rámci nedávno zveřejněné studie porovnávali vědci z Kielu dvacet vzorků stolice lidí trpících srdeční slabostí a stejný počet od zdravých osob. Uplatnili přitom tři kritéria: Aby byli účastníci studie podobného věku, aby se podobně stravovali a aby užívali podobné léky. Věk, strava a léky jsou tři faktory, které mění mikrobiom nejvíc. Pokud jsou rozdíly u výše uvedených činitelů spolehlivě vyloučeny, je možné změny připisovat srdeční slabosti.


Jak můžeme našemu organismu poskytnout ochranné bakterie přírodní cestou, popisuje kniha Jak dál po antibiotikách (a během
jejich užívání). Správně směrovaná výživa, kterou autoři doporučují nejen po léčbě syntetickými antibiotiky, ale i jako prevenci, podporuje růst pozitivních střevních bakterií.

Celý článek a další souvislosti přibližuje lednové číslo Regenerace.

Více také najdete v časopise EXTRA, který je právě na stáncích.

 

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít