Jednou z nejaromatičtějších bylinek našich zahrádek je libeček lékařský. Na pěstování je nenáročný. Používá se nejčastěji do polévek a omáček. Kromě listů se dají využít i drobné plody a stonky. Jeho aroma je velmi silné, proto začněte zlehka.
Zkuste si z něj vyrobit domácí polévkové koření maggi.
- Libeček (listy i stonky) dobře omyjte, nasekejte, prosolte a nechte ustát ve větší míse, než směs napěchujete do sklenic.
- Když chcete koření spíše tekuté, je potřeba libeček pomačkat a napěchovat velmi důkladně, tak pustí více šťávy. Dá se také rozmixovat.
- Nakonec zalijte trochou slunečnicového oleje a uložte do lednice. Jestli chcete chuť ozvláštnit, přidejte pár listů kopřivy či několik kousků celeru.
- Zelenou směs využijete při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků. Nezapomeňte, že se jedná o velmi koncentrovanou a slanou ingredienci.
Libeček má velmi blahodárný vliv na trávení, zmírňuje nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Je také močopudný, podporuje rozpouštění močových kamenů, léčení revmatu a srdečních chorob. Pomáhá také udržovat v kondici ledviny, a tak ho najdete jako přísadu v léčivých čajových směsích.