Už starověcí lékaři věděli, že řada nemocí vzniká na základě „slabého“ střeva a že prevence a případná léčba se musí soustředit právě tam. Toto speciální vydání REGENERACE ukazuje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina, nebo snížit jejich riziko.
Zmíněná onemocnění mají svůj počátek v propustném střevu a také v dysbióze, nerovnováze ve složení střevní flóry. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit skladbu jídelníčku. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky, a tak rozvoji těchto nemocí brání.
Trávicí proces je komplikovaný a většina jeho dějů se odehrává mimo lidskou vůli. Péče o trávicí systém ovšem složitá není, jak se snaží vysvětlit toto vydání. Nabízí pohled na střevo jako druhý „mozek“, ukazuje také negativní vliv chronického stresu na střevní mikroflóru. Především ale přináší metody a postupy přírodní terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění – od žaludečních problémů, zácpy, Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy přes syndrom propustného střeva, plísně v gastroenterickém systému až po syndrom dráždivého tračníku nebo obávané rotavirové dětské průjmy.
Mnoho lidí setrvale konzumuje potraviny, které jim „nedělají dobře“. Po provedení stravovacích změn zpravidla netrvá dlouho a začnou se cítit lépe. Lidské zdraví a celková harmonie souvisejí s tím, jak funguje imunitní systém, jak pracuje trávení. Dobře zvolená strava podporuje protizánětlivé reakce a moduluje protizánětlivé látky, buněčnou odolnost a komunikaci mezi vrozenou a získanou imunitou. Jsme to, co jíme.
Vážení čtenáři, přejeme vám dobrou, a především zdravou chuť.
Vaše redakce
Obsah
Zdravé trávení
Vliv střeva na stav srdce
Jiří KUCHAŘ
Srdečních onemocnění přibývá a umírají na ně stále mladší lidé. Mnoho z nich nekouří, nepije, příliš se nestresuje, ale infarkt myokardu si je přesto najde. Výzkumy naznačují zajímavou souvislost: Pro kondici srdce, ale i mozku a dalších orgánů, je důležité zdravé střevo.
Problém zvaný antibiotika
Lenka SOBKOVÁ, Jiří KUCHAŘ
Antibiotika vyléčí každé bakteriální onemocnění, antivirotika vymýtí z organismu virové infekce, antimykotika vyřeší všechny mykózy – nová vědecká zjištění v průběhu 20. století vedla k euforii racionálně orientované západní medicíny, která si vzala na paškál veškeré mikroorganismy. Prvotní nadšení a neotřesitelnou víru ve zdravější budoucnost vystřídala kocovina. Zdravější zítřky se nedějí, spíš naopak.
Jak na deprese
Současné výzvy a možná řešení
MUDr. Daniela PETROVA
Zpráva Světové zdravotnické organizace předpovídá, že do roku 2030 bude deprese celosvětově hlavní nemocí. Důvodů je několik.
Jídelníček pro celkové zdraví
Co jíst a čemu se vyhnout
MUDr. David FREJ
Vztah střevní kondice a stavu našeho organismu je relativně novým, důsledně prověřovaným medicínským impulzem. Zdá se, že kvalita trávení, střevní bakterie a jejich odpadní produkty jsou jedním z posledních chybějících dílků skládačky, který vysvětluje, proč potraviny zásadně ovlivňují naše zdraví. Jsou tři základní směry, kterými bychom se měli řídit: jíst hodně vlákniny, konzumovat co nejvíc zeleniny, přestat solit a omezit příjem sacharidů.
Drogy bereme všichni
Nevědomky
MUDr. Josef JONÁŠ
Green Deal je za dveřmi. Do Evropy přinese velké změny ve využívání fosilních paliv. Můžeme ho brát jako obrat v moderních dějinách lidské společnosti. Souvisí s ním však i nové problémy, možná dokonce katastrofy.
Stravou proti demenci
MUDr. David FREJ
Podle odhadů odborníků bude do roku 2050 trpět demencí typu Alzheimerova choroba na 150 milionů lidí. Souvisí s demencí genetika, nebo životospráva? A lze se před ní bránit?
HLEDEJTE KAUZALITU
MUDr. Josef JONÁŠ
Nejčastějšími zdravotními problémy člověka jsou infekce dýchacích cest, infekce močových cest, zažívací potíže a kožní problémy. Všechny tyto problémy jsou léčeny různými způsoby, a vždy špatně, symptomaticky. Kortikoidy, antibiotiky, eventuálně ničím. Abychom pochopili, co mají tyto problémy společného, musíme se podívat do učebnic tradiční čínské medicíny.
Přírodní kvašení
Přirozený klíč ke zdraví
Lenka SOBKOVÁ
Posilují střevní mikroflóru a mají pozitivní vliv na celou řadu tělesných funkcí a procesů. Čas potvrdil, že ještě nedávno přehlížené produkty přirozeného kvašení mají své nenahraditelné místo ve zdraví celého organismu.
Zdraví z Boží lékárny
Vylaďte trávení přírodní cestou
Jarmila PODHORNÁ
Řecký lékař Hippokrates ve své knize Hygiena napsal, že člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vcházejí s jídlem. Existuje známý fyziologický fakt, že žádné bakterie a viry nemohou proniknout do ideálně zdravého organismu, neboť jsou v něm rychle potlačeny.
RAKYTNÍK
Přínosy pro zdraví a krásu
Anna Avenarius
Rostlina bohatá na vitaminy, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny nabízí široké spektrum přínosů pro lidské zdraví a krásu. Vědecké studie potvrzují, že jeho výhody zahrnují posílení imunitního systému, podporu zdravé pokožky a sliznic a snížení zánětlivých procesů v těle.
Léčivé houby a trávicí systém
Radomír SOCHA
Vedle vhodné stravy a bylin působí příznivě na problémy a nemoci trávicího systému i některé léčivé houby. Mnohé z nich obsahují různé bioaktivní látky podporující správnou funkci střev, trávení, jakož i celého trávicího systému.
Dětský jídelníček
Jak ho zkvalitnit
Markéta KUNZOVÁ
Vhodně volit potraviny a zajistit dětem kvalitní a pravidelnou stravu, včetně řádného pitného režimu, je jedním z nejtěžších rodičovských úkolů. Rozmanitost, čerstvost a kvalita každodenní stravy dětí se významně podílí na jejich výkonnosti ve všech činnostech, ovlivňuje jejich náladu, spánek, náchylnost k nemocem, zraněním i alergiím. A má zásadní vliv na jejich dospělou budoucnost.