ReGeNeRaCe SPECIÁL 3/2021

Zázračné KVAŠENÍ
Tradiční české a asijské recepty
Střevo a jeho superschopnosti • Jak je hýčkat a rozvíjet
Fermentace • klíč k nesmrtelnosti

Nejednou si člověk při poznávání vlastního zdraví položí otázky: Jak je možné, že jediná potravina může přinášet lidskému organismu tolik benefitů? Vždyť vitaminy a minerální látky můžeme dodat i synteticky, z tablety. Jaký je vlastně rozdíl mezi zdravou a nezdravou potravinou? Právě proces fermentace na tyto otázky poměrně srozumitelně odpovídá.

Téma fermentace je neuvěřitelně obsáhlé. V tomto speciálním vydání REGENERACE nechceme nudit školním výkladem mikrobiologie a fyziologie, zaměřili jsme se na praktický pohled. Jde totiž o fascinující svět sám pro sebe. Který z procesů vytvořila příroda tak univerzální, že může probíhat na tolika různorodých druzích substrátů? Totožný proces přirozeně vytvoří jogurt, stejně jako kysané zelí.

Příležitostí k experimentování – a to i v kuchyni každého z vás – je celá řada. Když překročíme první zažité předsudky o škodlivosti všech bakterií a plísní, můžeme si jednoduše pěstovat vlastní kvásek nebo třeba kombuchu. Nejen že si pochutnáme, navíc tělu v mnoha ohledech prospějeme. Nejde přitom zdaleka jen o zdravé trávení. Upevníme obranyschopnost, načerpáme mnoho cenných živin v jejich ryzí podobě, pozvedneme náladu a získáme mnoho dalších bonusů.

I v kontextu aktuálních podmínek, nebo možná právě kvůli nim, nabývá hledání přirozené rovnováhy s našimi přátelskými mikroorganismy na důležitosti.

Dostatek čistých sklenic a příznivý podzim plný přirozeného zdraví vám přeje redakce REGENERACE a kolektiv autorů.

OBSAH

Boj, nebo symbióza

Kvašení a antibiotika

Střevo je superschopné

Nejčastější otázky fermentujícího začátečníka

Seznamte se

Hrdinové menší než zrnko písku

Mléčné kvašení

Vše začíná u mléka

Fermentace a obiloviny

Nesmrtelný kvásek

Asijská tradice

Sójové dobroty

Alkoholové kvašení

Tekutá radost i lék

Riziková fermentace

Když kvašení škodí

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít