ReGeNeRaCe říjen 2021

Alchymie krve • Jak do žil napumpovat zdraví
ELIXÍR MLÁDÍ • Kvašené potraviny a jejich zázračné přínosy pro tělo
Vision quest • Indiánské rituály v českých lesích

Na mém rodném Slovácku se říká, že člověk má během sezony vypít tolik burčáku, kolik má krve. I když nepatříte k nejpřičinlivějším konzumentům tohoto specifického bouřícího nápoje, kteří tímto způsobem dokážou během podzimu „vyměnit krev“ i několikrát, materiál věnovaný kvašení potravin rozhodně nepřehlédněte. Fermentace je opomíjená, někdy snad až podceňovaná úprava potravin, přitom jde o velmi snadnou a zcela přirozenou metodu zpracování, jejímž výsledkem jsou chutné produkty, které tělu přinášejí benefity na úrovni elixíru mládí. A protože proces kvašení je téma opravdu obsáhlé, věnovali jsme mu i podzimní Speciál REGENERACE, který je k dostání v novinových stáncích.

Takzvaná globalizace se netýká jen výrobně‐spotřebních, konzumních aktivit lidstva, ale i těch duchovních. Kolegyně Eva Césarová se vydala do českých lesů, aby vám zprostředkovala rituál, který ve středoevropských poměrech nepatří zrovna k tradičním – vision quest. Autorka tuto indiánskou obrodu duše i těla absolvovala na vlastní kůži opakovaně, popisuje ji tedy zasvěceně a do nejmenších podrobností.

Ve svých dopisech a e‐mailech se často ptáte na pokračování rubriky Léčitelé. Váš zájem nás velmi těší. Mohu vás ujistit, že jsou připravené další příběhy, o ukončení rubriky zatím neuvažujeme. A dobrá zpráva navíc: Osudy léčitelů sepsané Jiřím Kuchařem a zveřejňované v REGENERACI dostaly i knižní podobu. Texty jsou obohacené o řadu informací, fotografií a dobových dokumentů. Publikace s názvem Léčitelé, jasnovidci a mágové byla slavnostně uvedena do prodeje na konci září.

Milé čtenářky, vážení čtenáři,
naše redakce vám přeje krásné babí léto a plodný podzim.

MILOŠ KOZUMPLÍK
šéfredaktor

Z obsahu

Kvašením ke zdraví

Mnohé plody z podzimní úrody lze zpracovat kvašením. Fermentované produkty jsou nejen lahůdky, ale mají také mimořádný zdravotní přínos pro náš organismus. Píše o něm magistra farmacie LENKA SOBKOVÁ.

Krev: Mašinerie budící emoce

Krev není pouze červená tekutina, která v našem těle roznáší kyslík, ale komplexní tkáň s velmi složitými mechanismy, kterým ani současná věda plně nerozumí. Jak pečovat o její zdraví, jak ji posilovat a čistit?

Psychologie bez duše? Raději s duší…

Psychologie je chápána jako vědecký obor, nauka o duši a duševním světě. Jako asi každý vědecký směr zaznamenala celou řadu významných milníků. Nad pojmem psychologie bez duše se zamýšlí mentální kouč MARIAN JELÍNEK.

Pouť jako audit života

Zariskoval a vydal se do nejistoty – z úspěšného majitele marketingové firmy se stal zaprášený poutník. Rozhovor s TOMÁŠEM GAVLASEM, který putoval stovky kilometrů neznámými krajinami i zákoutími vlastní duše, vedla MARTINA KOCIÁNOVÁ.

S mobilem proti závislosti

Chtějí‐li se drogově závislí zbavit užívání narkotik, je pro ně velmi obtížné delší dobu abstinovat. Dnes jim v tom pomáhají také aplikace v mobilních telefonech. Do jaké míry jsou v boji proti drogám úspěšné?

Laterální myšlení

Lidé vykonávají řadu věcí bez velkého přemýšlení, zcela automaticky. Jak se zbavit rutiny a získat na kreativitě radí VLASTIMIL HELA.

Semilská bába

Velice významnou oblastí, v níž žila řada lidových léčitelů, byl pás podhůří Jizerských hor, Krkonoš a Orlických hor. KVĚTOSLAVA PATOČKOVÁ byla mezi nimi opravdu výjimečná. Další díl seriálu z pera spisovatele JIŘÍHO KUCHAŘE.

Klíč k nesmrtelnosti

Tak prostá metoda a tolik zdravotních benefitů lidskému organismu přináší. Jak v rozhovoru potvrzuje Ing. EVA HORÁČKOVÁ, jídlo zpracované fermentací upevňuje obranyschopnost organismu, dodává mu cenné živiny v nejryzejší podobě a příznivě ovlivňuje psychiku a myšlení.

Tajemní strážci domácích krbů

Staří Slované mívali modly domácích bůžků, jimž říkali dědci. Vedle nich ovšem v pověstech existoval i značný počet drobných démonů, kteří spíše škodili. Světem tajemných strážců domácností provádí znalec MARTIN STEJSKAL.

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít