Sirup z bezinek případně z jiných bylinek
40 velkých květů bezu (nebo adekvátní množství listů listů meduňky, máty nebo kopřivy)
3 l horké vody (převařit a nechat částečně vychladnout)
5 dkg kyseliny citronové (rozpustit v té horké vodě)
3 větší biocitrony nebo pomeranče (nakrájet se slupkou nebo bez ní)
Květy bezu vložíme do hrnce a zalijeme převařenou vodou. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a kyselinu citronovou. Zamícháme a necháme stát 24 hodin. Pak tekutinu slijeme přes hustý cedník do větší nádoby a přidáme 2,5 kg cukru. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit. Šťávu nalijeme do důkladně vymytých sklenic a ohlídáme si, aby bylo po nalití čisté suché hrdlo i víčko. V lednici či sklepě vydrží několik týdnů.