Bylinářka a výtvarnice Vladislava Mlada Jirásková, autorka knihy Léčivá domácnost, doporučuje pampeliškové víno pro zdraví. Tradiční dobou na přípravu pampeliškového vína býval svátek sv. Jiří (24. dubna), který symbolizoval příchod teplých dnů a více slunce.
Budete potřebovat:
1,5 kg cukru, 2 pomeranče, kvasinky, 2,2 l vařící vody, 1 l horké vody, 1,5 l pampeliškových květů
Postup:
Květy pampelišek natrhejte za slunného dne a dejte do velikého hrnce. Zalijte vařící vodou a nechte 3 dny stát. Potom přeceďte do demižonu. V horké vodě rozpusťte cukr a v jiné nádobě aktivujte kvasinky. Cukr i kvasinky dejte do demižonu a případně dolijte až po hrdlo teplou vodou. Přidejte vymačkanou šťávu z pomerančů. Demižon zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po skončení fermentace víno stočte do jiného demižonu a nechte 12 měsíců stát. Po této době je vynikající.