Na zahrádkách a v sadech právě dozrává ovoce – vyzkoušejte z něj udělat sirup bez vaření a přidávání cukru. S naším univerzálním receptem připravíte snadno zdravé domácí šťávy plné vitaminů. Pojďte nakouknout pod pokličku! 🙂
Potřebujete
- Čerstvé ovoce, omyté a případně vypeckované
- Šťáva a kůra z pomerančů, citronů či limetek
- Nastrouhaný zázvor – nasekaný nebo strouhaný, není potřeba jej loupat
- Nasekané bylinky
- Celá skořice a hřebíček, roztlučené paličkou
- Vanilkový a mandlový extrakt
- Med
Postup
- Ovoce a bylinky naskládejte do velké sklenice a společně rozmačkejte a promíchejte
- Přidejte citrusovou šťávu (pro výraznější citrusovou chuť i kůru) a promíchejte
- Přidejte med, zázvor, koření a aromatické extrakty a promíchejte
- Sklenici zakryjte a dejte na 24-48 hodin do chladu – v průběhu času 2x promíchejte 🙂
- Směs přeceďte do sterilních lahví
Skladování
- Hotový sirup uchovávejte v chladu, kde vydrží 2-3 týdny. Sirupy se zázvorem vydrží i 2 měsíce.
- Pokud uděláte sirupu větší množství, část dejte do mrazáku.
Tipy na nejlepší ovocno-bylinkové kombinace
- Borůvka a šalvěj
- Jablka a skořice
- Jahody a bazalka
- Ananas a máta
- Broskve a mandlový extrakt
- Třešně a vanilkový extrakt
- Maliny a pomeranč
Další skvělé recepty na domácí šťávy a nápoje najdete například v knize „Domácí nápoje pro zdraví“ nebo v knize „Šťávy a míchané nápoje z přírody“. Obě můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství Eminent ZDE (doporučujeme využít akci „4 knihy za cenu 2“).