Recept na čerokézský medovo borůvkový koláč

Čerokézové či Čerokíové (nebo také ah-ni-yv-wi-ya, jak se sami nazývají ve svém jazyce) je severoamerický indiánský kmen. Až do příchodu bílého muže se Čerokézové vyznačovali bohatými tradicemi, vlastním písmem a jedinečnou společností. Mezi čerokézské kulturní dědictví patří bezpochyby i skvělá kuchyně, jejíž základ tvoří kukuřice, fazole a dýně. Často se v receptech objevují také tomatilla (plod lilkovité rostliny mochyně dužnoplodé), jahody, vodní meloun, žaludová mouka, krůta, zvěřina a ryby, javorový sirup či piniové oříšky.

Připravili jsme pro vás malou ochutnávku v podobě tradičního čerokézské koláče z medu a borůvek.

 

Ingredience

  • 120 g másla v pokojové teplotě
  • 120 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 3 vejce
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 70 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 400 g čerstvých borůvek

 

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C. Utřete dohromady máslo, cukr a med a poté vmíchejte vejce a mléko. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a vypracujte těsto. Těsto prostřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Promíchejte borůvky s lžící mouky a opatrně je vmačkejte do těsta a částí ozdobte vršek koláče.

Doba pečení je 45-60 min. Koláč je krásně vláčný a nijak moc sladký (kdo chce, může ještě poprášit moučkovým cukrem).

Dobrou chuť!

 

 

PS: pokud vás více zajímá historie a kultura severoamerických Indiánů, můžeme vám doporučit „Indiánskou knihu mrtvých“ od Petra Procházky. Více o knize najdete v online knihkupectví nakladatelství Eminent ZDE.

 

Zdroj: www.msmarmitelover.com
Foto: Wikimedia Commons

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít