Marmeláda nemusí být jen kopa cukru a želírovacích přípravků – máme pro vás jednoduchý návod, jak vyrobit skvělé a hlavně zdravé domácí zavařeniny i bez nich. Připravte si hrnce a sklenice a jdeme na to!
Co budete potřebovat?
- Sklenice – vyvařené a naprosto čisté. Čistota je důležitá u všeho nádobí, které budete při přípravě používat. Hlavně žádné olizování lžiček! 🙂 Okraje sklenic atd. doporučujeme utírat ideálně čistým hadříkem namočeným v alkoholu.
- Hrnec – vhodný je se silnějším dnem a určitě s pokličkou.
- Ponorný mixér
- Ovoce – cca 5 kg, ale jen zdravé, bez velkých „modřin“ a bez sebemenšího náznaku plísně.
- Špetka soli, agar, rozinky
Postup
- Omyjte ovoce, nechejte odkapat, odpeckujte a pokrájejte na větší kousky.
- Vložte do hrnce, přidejte špetku soli a přikryjte pokličkou.
- Občas promíchejte a vařte cca 45 min. až hodinu.
- Až začne ovoce pouštět šťávu, odklopte pokličku a nechejte jí co nejvíce vyvařit.
- Pokud by vám směr připadala málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vačte další 1/2 hodiny. I když to vypadá divně, sůl zvýrazní sladkou chuť 🙂 Kdyby to stále nestačilo, přidejte hrnek omytých rozinek a vařte ještě dalších 20 min.
- Vypněte sporák a směs rozmixujte dohladka.
- Pokud by se vám marmeláda zdála moc řídká, dejte ji ještě vyvařit, případně můžete pro zhoustnutí přidat trochu agaru.
- Marmeládu vlijte do sklenic a uzavřete víčky. Skleničky vložte do hrnce, dolijte do něj vodu tak, aby dosahovala do 2/3 výšky sklenic, a vařte 45 min.
- Na závěr skleničky vyndejte z hrnce, na rozloženou utěrku je položte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
TIP: Desítky další receptů bez použití rafinovaného cukru najdete v knize „Tak chutná štěstí“ – mají ho např. v online knihkupectví nakladatelství Eminent ZDE (doporučujeme využít akci „4 knihy za cenu 2“).