Proč právě koriandr?

Rostliny, které měnily svět se jmenuje seriál, který připravuje Jiří Kuchař, a v úvodu březnového pokračování na téma koriandr píše: „Jestli ho v kuchyni nepoužíváte, měli byste to napravit. Jeho semena, ale především čerstvá nať dá jídlu nečekaný náboj, chuťově ho posune do jiné dimenze a zlepší vaše zdraví.“

Koriandr můžete celoročně pěstovat doma v květináči a vždycky používat čerstvou nať, protože po utržení velice rychle vadne. 

Biblická mana byla jako koriandrové semeno a měla vzhled vonné pryskyřice. Lidé ji chodívali sbírat, pak ji mleli mlýnkem nebo drtili v hmoždíři, vařili v kotlíku nebo z ní připravovali podpopelné chleby. Měla chuť jako pečivo zadělané olejem. Slova o koriandru ve Čtvrté knize Mojžíšově zvané Numeri naznačují jeho původní přirozený výskyt ve Středomoří. Odtud se rozšířil do jihovýchodní Asie a později také do všech Amerik.

„Kde by dnes bylo východní kuchařství bez tohoto aromatického, lehce štiplavého koření?“ ptal se básník William Cowper ve své básni Charity z roku 1782. „Koriandr nejenže zabraňuje plynatosti, ale také patří mezi nenápadná přírodní antibiotika,“ uvádí k tomu MUDr. Josef Jonáš, „a proto jsme ho zařadili do právě vydané knihy Přírodní antibiotika v kuchyni.“ V  březnové Regeneraci najdete docela jednoduchý indický recept, jak využít koriandrová semena, když na vás přijde nachlazení. 

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít