Lidský zažívací trakt se dostává do centra pozornosti lékařů, léčitelů a dalších odborníků na zdraví a „prebiotika“ a „probiotika“ jsou stále používanější pojmy, které si dneska objasníme.
Zažívací ústrojí v sobě obsahuje miliardy různých bakterií. Pro naše zdraví je důležité, aby to byly ty správné, přátelské bakterie, především lactobacilly a bifidobakterie, které tělo chrání před patogeny. A právě tomu napomáhají prebiotika i probiotika.
Co jsou probiotika a jaké mají účinky?
Probiotika, neboli probiotické bakterie pomáhají tomu, aby se na střevní sliznici množily pro tělo přátelské mikroorganismy na úkor těch nežádoucích. Probiotika také produkují látky, snižující střevní pH, které přímo pomáhají škodlivé bakterie ničit. Probiotika tak pomáhají
- Obnovovat střevní mikroflóru
- Obnovovat správnou funkci zažívacího traktu
- Předcházet či zmírňovat alergické a atopické projevy u dětí
- Zvyšovat odolnost organismu
- Předcházet nachlazení, chřipce a infekcí močových cest
- Zkracovat nebo zmirňovat zánětlivá střevní onemocnění a průjmy
- Snižovat množství enzymů a bakteriálních odpadních látek, které mohou způsobovat nádorové bujení
Zdroje probiotik
Probiotika je možné koupit jako doplněk stravy, ale nejvhodnější jsou jejich přírodní zdroje, kterými jsou např.:
- Jogurty
- Kefír
- Tvrdé sýry
- Kvašená zelenina (třeba kysané zelí)
Co jsou prebiotika a jaké mají účinky?
Prebiotika jsou nestravitelná složka stravy. Poskytují „úrodnou půdu“ pro probiotické bakterie a vytváří vhodné podmínky pro jejich růst a aktivitu. Prebiotika tak pomáhají
- Správnému složení střevní mikroflóry
- Zvětšovat objem stolice a tím zlepšovat fungování střev
-
Předcházet zácpě
- Předcházet vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
- Snižovat hladinu krevních tuků a cholesterolu
Zdroje probiotik
Prebiotiky je především vláknina na bázi oligosacharidů. Skvělým zdrojem prebiotik jsou třeba
- Obiloviny
- Ovoce a zelenina
- Česnek, cibule, pórek
Jedno slovo navíc: Synbiotika
Synbiotika jsou kombinací probiotik a prebiotik se synergickým účinkem obou složek. Příkladem synbiotika je třeba jogurt, který obsahuje probiotické bifidobakterie a probiotickou oligofruktózu.