V loňské zářijové Regeneraci jsme přinesli reportáž z malé rodinné farmy pod Řípem o středomořské voňavé bylince.
Využijte jedinečné možnosti navštívit farmu v rámci Dnů otevřených dveří o víkendových dnech 22. a 23. června a 29. a 30. června 2019.
Kde: v Židovicích u Roudnice nad Labem v Levandulové farmě pod Řípem
Uvidíte a ucítíte více než 25 rozkvetlých kultivarů levandule na 5 polích a levandulový ornament v plné kráse. Uvítají vás manželé Noví v rámci dvou komentovaných prohlídek ve 10 a 14 hodin.
Levandule má v domácnosti široké využití už dlouhou dobu. Hospodyňky už v 17. století prokládaly sušenou levandulí ložní prádlo, sušené stonky a listy mu dodaly příjemnou vůni, a navíc odpuzovaly moly a jiný hmyz. Levanduli používali někdy jako náhražku mýdla.
Levandulové květy se po sběru zpracovávají destilací na olej nebo se květy suší do vonných pytlíčků a do vázaných kytic. Řada zájemců si také může odnést čerstvě nařezanou levanduli nebo ochutnat květinovou vodu neboli levandulový hydrolát vznikající jako vedlejší produkt při destilaci levandule vodní parou.
V kuchyni se dnes levandule přidává do bylinných octů, marinád a želé, ale nejznámější je jako součást směsi koření, takzvaného provensálské koření. Hodí se také na grilované maso, speciálně na jehněčí, skopové a králíka, okoření ryby nebo zeleninová jídla.
Budeme potřebovat:
- 1 litr převařené vody
- 1 kg cukru krystal nebo podle chuti, dá se použít i stévie (sladí více, dejte podle chuti)
- 1 citron v biokvalitě, dobře omytý, nakrájený na kolečka
- 1-2 lžičky kyseliny citronové
- 1 hrst levandule – celá nať i s květy
- vymyté láhve