Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní… a neodmyslitelně patří ke sváteční atmosféře Vánoc. Jde o tradici z dob starých Keltů, kteří na ohništích pálili voňavé jehličí.
Purpuru si můžete připravit doma sami, jde o vonnou směs různých bylin a koření, dřevin. Dle libosti můžete smíchat tyto přísady:
Bylinky: máta, levandule, mateřídouška, meduňka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj, majoránka, oregano, pelyněk
Koření: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, fenykl, anýz, kmín
Další: květy měsíčku, chrpy, růže, vřesu, heřmánku, jehličí, borůvkové, maliníkové, jahodníkové a ostružiníkové listy, listy eukalyptu, kůra pomeranče či mandarinky
Vybrané bylinky a koření smíchejte a podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Pak je můžete pražit na sucho nebo jen zahřívat. Purpuru můžete pálit na kamnech, nechat na teplém radiáotoru i v aromalampě.
Když jí uděláte více a dáte do pytlíčků, máte hotový milý dárek!