Jak na domácí purpuru

Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní… a neodmyslitelně patří ke sváteční atmosféře Vánoc.  Jde o tradici z dob starých Keltů, kteří na ohništích pálili voňavé jehličí.

Purpuru si můžete připravit doma sami, jde o vonnou směs různých bylin a koření, dřevin. Dle libosti můžete smíchat tyto přísady:

 

Bylinky: máta, levandule, mateřídouška, meduňka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj, majoránka, oregano, pelyněk
Koření: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, fenykl, anýz, kmín
Další: květy měsíčku, chrpy, růže, vřesu, heřmánku, jehličí, borůvkové, maliníkové, jahodníkové a ostružiníkové listy, listy eukalyptu, kůra pomeranče či mandarinky

Vybrané bylinky a koření smíchejte a podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Pak je můžete pražit na sucho nebo jen zahřívat. Purpuru můžete pálit na kamnech, nechat na teplém radiáotoru i v aromalampě.

Když jí uděláte více a dáte do pytlíčků, máte hotový milý dárek!

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít