3 báječné recepty na studené polévky. Ideální do letních veder!

Svěží studené polévky jsou skvělým zpestřením jídelníčku do parného léta. A navíc jsou zdravé, lehké, plné vitaminů a nenáročné na přípravu. Máme pro vás hned tři vyzkoušené recepty, stačí si vybrat!

 

Španělské gazpacho

Tuto legendární studenou polévku proslavil po celém světě kultovní seriál Červený trpaslík. Rimmer, jedna z jeho hlavních postav, se dopustil fatálního společenského přešlapu, když si v restauraci chtěl nechat polévku ohřát. Studená je ale vážně mnohem lepší 🙂

 

Potřebujete

  • 2 krajíčky toustového chleba
  • 1 kg rajčat
  • 1 okurku
  • 1 červenou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červenou cibuli
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 snítky tymiánu
  • 5 lístků estragonu a oregana
  • sůl
  • mixér

 

Postup

  1. Toustový chléb namočte ve vodě
  2. Rajčata spařte, oloupejte, zbavte semínek
  3. Okurku oškrábejte
  4. Papriku, cibuli a česnek očistěte
  5. Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky a vložte do mixéru
  6. Toustový chléb vymačkejte a přidejte spolu s omytými bylinkami do mixéru
  7. Mixujte do hladka a postupně přilévejte olej
  8. Na závěr osolte a dochuťte limetkovou šťávou
  9. Dejte do lednice na hodinu vychladit

 

Tip na servírování

Uprostřed polévkového talíře posaďte „hnízdo“ z nadrobno nakrájeného rajčete, okurky, cibule a papriky. Nalijte polévku a dozdobte krutony.

 

Francouzská vichyssoise

Výtečná studená pórková polévka má svůj původ v lázeňském městě Vichy, které leží v srdci Francie. Francouzi jsou na ni velmi hrdí – a zcela právem!

 

Potřebujete

  • 50 g másla
  • 1 cibuli
  • bílou část z 5 menších pórků
  • ¾ kg brambor
  • 1 a ¼ litru kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • pažitka na dozdobení

 

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno
  2. Bílou část pórku nakrájejte na kolečka
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky
  4. V hrnci rozpusťte máslo, na kterém osmahněte doměkka pórek a cibuli
  5. Přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu
  6. Přidejte brambory a muškátový oříšek a vařte, dokud brambory nezměknou
  7. Nechte vychladnout a rozmixujte dohladka
  8. Dochuťte solí a pepřem a dejte do lednice vychladnout
  9. Těstě před servírováním vmíchejte smetanu
  10. Na talíři polévku dozdobte nasekanou pažitkou

 

Balkánský tarator

Studená okurková polévka se v různých variacích připravuje v zemích po celém Balkáně a sovji verzi mají i v Turecku. V parném létě je to skutečná lahůdka!

 

Potřebujete

  • 1 salátovou okurku
  • 4 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

 

Postup

  • Okurku omyjte a nahrubou i se slupkou nastrouhejte
  • Utřete česnek se solí a vložte do mísy
  • Přidejte olivový olej a promíchejte
  • Vmíchejte okurku, nasekaný kopr a petržel a nakonec zakysanou smetanu či jogurt
  • Dochuťte citronovou šťávou
  • Dejte dobře vychladit

 

TIP! Polévky nemusí být jen chutné, ale mohou také léčit! Své o tom ví Vladislava Mlada Jirásková. Z její knihy „Síla léčivých polévek“ se linou vůně a dobré recepty na osmdesát léčivých polévek, které do vás vlijí životní sílu. Knihu koupíte např. v online knihkupectví nakladatelství Eminent ZDE (doporučujeme využít akci „4 knihy za cenu 2“).

 

Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít