Svěží studené polévky jsou skvělým zpestřením jídelníčku do parného léta. A navíc jsou zdravé, lehké, plné vitaminů a nenáročné na přípravu. Máme pro vás hned tři vyzkoušené recepty, stačí si vybrat!
Španělské gazpacho
Tuto legendární studenou polévku proslavil po celém světě kultovní seriál Červený trpaslík. Rimmer, jedna z jeho hlavních postav, se dopustil fatálního společenského přešlapu, když si v restauraci chtěl nechat polévku ohřát. Studená je ale vážně mnohem lepší 🙂
Potřebujete
- 2 krajíčky toustového chleba
- 1 kg rajčat
- 1 okurku
- 1 červenou papriku
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červenou cibuli
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 snítky tymiánu
- 5 lístků estragonu a oregana
- sůl
- mixér
Postup
- Toustový chléb namočte ve vodě
- Rajčata spařte, oloupejte, zbavte semínek
- Okurku oškrábejte
- Papriku, cibuli a česnek očistěte
- Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky a vložte do mixéru
- Toustový chléb vymačkejte a přidejte spolu s omytými bylinkami do mixéru
- Mixujte do hladka a postupně přilévejte olej
- Na závěr osolte a dochuťte limetkovou šťávou
- Dejte do lednice na hodinu vychladit
Tip na servírování
Uprostřed polévkového talíře posaďte „hnízdo“ z nadrobno nakrájeného rajčete, okurky, cibule a papriky. Nalijte polévku a dozdobte krutony.
Francouzská vichyssoise
Výtečná studená pórková polévka má svůj původ v lázeňském městě Vichy, které leží v srdci Francie. Francouzi jsou na ni velmi hrdí – a zcela právem!
Potřebujete
- 50 g másla
- 1 cibuli
- bílou část z 5 menších pórků
- ¾ kg brambor
- 1 a ¼ litru kuřecího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- pažitka na dozdobení
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno
- Bílou část pórku nakrájejte na kolečka
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky
- V hrnci rozpusťte máslo, na kterém osmahněte doměkka pórek a cibuli
- Přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu
- Přidejte brambory a muškátový oříšek a vařte, dokud brambory nezměknou
- Nechte vychladnout a rozmixujte dohladka
- Dochuťte solí a pepřem a dejte do lednice vychladnout
- Těstě před servírováním vmíchejte smetanu
- Na talíři polévku dozdobte nasekanou pažitkou
Balkánský tarator
Studená okurková polévka se v různých variacích připravuje v zemích po celém Balkáně a sovji verzi mají i v Turecku. V parném létě je to skutečná lahůdka!
Potřebujete
- 1 salátovou okurku
- 4 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého kopru
- 1 snítka čerstvé petržele
- 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
Postup
- Okurku omyjte a nahrubou i se slupkou nastrouhejte
- Utřete česnek se solí a vložte do mísy
- Přidejte olivový olej a promíchejte
- Vmíchejte okurku, nasekaný kopr a petržel a nakonec zakysanou smetanu či jogurt
- Dochuťte citronovou šťávou
- Dejte dobře vychladit
TIP! Polévky nemusí být jen chutné, ale mohou také léčit! Své o tom ví Vladislava Mlada Jirásková. Z její knihy „Síla léčivých polévek“ se linou vůně a dobré recepty na osmdesát léčivých polévek, které do vás vlijí životní sílu. Knihu koupíte např. v online knihkupectví nakladatelství Eminent ZDE (doporučujeme využít akci „4 knihy za cenu 2“).