POZVÁNKA: dny otevřených dveří v Levandulové farmě pod Řípem

V loňské zářijové Regeneraci jsme přinesli reportáž z malé rodinné farmy pod Řípem o středomořské voňavé bylince.

Využijte jedinečné možnosti navštívit farmu v rámci Dnů otevřených dveří o víkendových dnech 22. a 23. června a 29. a 30. června 2019.

Kde: v Židovicích u Roudnice nad Labem v Levandulové farmě pod Řípem

Uvidíte a ucítíte více než 25 rozkvetlých kultivarů levandule na 5 polích a levandulový ornament v plné kráse. Uvítají vás manželé Noví v rámci dvou komentovaných prohlídek ve 10 a 14 hodin.

Levandule má v domácnosti široké využití už dlouhou dobu. Hospodyňky už v 17. století prokládaly sušenou levandulí ložní prádlo, sušené stonky a listy mu dodaly příjemnou vůni, a navíc odpuzovaly moly a jiný hmyz. Levanduli používali někdy jako náhražku mýdla.

Levandulové květy se po sběru zpracovávají destilací na olej nebo se květy suší do vonných pytlíčků a do vázaných kytic. Řada zájemců si také může odnést čerstvě nařezanou levanduli nebo ochutnat květinovou vodu neboli levandulový hydrolát vznikající jako vedlejší produkt při destilaci levandule vodní parou.

V kuchyni se dnes levandule přidává do bylinných octů, marinád a želé, ale nejznámější je jako součást směsi koření, takzvaného provensálské koření. Hodí se také na grilované maso, speciálně na jehněčí, skopové a králíka, okoření ryby nebo zeleninová jídla.

Recept na levandulový sirup

Budeme potřebovat:

  • 1 litr převařené vody
  • 1 kg cukru krystal nebo podle chuti, dá se použít i stévie  (sladí více, dejte podle chuti)
  • 1 citron v biokvalitě, dobře omytý, nakrájený na kolečka
  • 1-2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 hrst levandule – celá nať i s květy
  • vymyté láhve
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme litrem převařené ne úplně horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a kyselinu citronovou. Zamícháme a necháme stát 24 hodin.
Druhý den tekutinu slijeme přes hustý cedník do větší nádoby a přisypeme cukr či stévii. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit. Můžeme i mírně zahřát, jde to pak rychleji, ale nevařit.
Po úplném rozpuštění cukru sirup slijeme do dobře vymytých  lahví přes hustý cedník vyložený plátýnkem. Uchováváme v lednici.
Pije se podle chuti rozředěný studenou vodou, případně s ledem. Může se ozdobit několika kvítky levandule.


Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít