Které léčivky sbírat v srpnu?

Nejvyšší bylinkářkou sezónu máme už za sebou, ale i v srpnu nám příroda nabízí hodně ze svého bohatství. Máme pro vás tipy, které léčivky v tomto měsíci sbírat, jak je zpracovat a jaké mají jednotlivé byliny účinky. Vyrazte s námi na louky a do lesů!

Rozrazil lékařský

Staří Germáni ho nazývali „hlavní lék na všechny choroby“. Sbírají se olistěná květenství a květy, které se suší a používá jako čaj nebo do koupelí.

Pomáhá léčit chronické ekzémy, povzbuzuje trávení a skvělé působí proti nervozitě a přepracovanosti.

 

 

Jestřabina lékařská

Sbíráme kvetoucí nať a sušíme ji zavěšenou.

Čaj z jestřabiny pomáhá při cukrovce, snižuje hladinu cukru v krvi, má močopudní účinky a také pomáhá mateřského mléka u kojících maminek.

 

 

Brčál menší – barvínek

Tato menší bylinka s krásnými modrými květy obsahuje kromě léčivých složek i jedovaté látky, a je tedy třeba s ní zacházet opatrně. Sbíráme a sušíme nať, ze které se vaří nálev (1 čajová lžička na 1/4 l vody, 1 šálek průběžně popíjený denně, max. 3 týdny).

Barvínek zastavuje krvácení (nálev se používá ve formě obkladů), pomáhá při léčbě mrtvice a proti vysokému tlaku. Je také účinný při léčbě diabetu nebo zánětu dýchacích cest.

 

V srpnu sbíráme také řadu léčivých plodů. Jsou to například

  • Anýz bedrník (účinkuje na plynatost a nechutenství a dezinfikuje)
  • Fazol obecný (pomáhá při cukrovce, mírně snižuje krevní tlak)
  • Chmel otáčivý (působí proti nespavosti, podrážděnosti, podporuje trávení a pomáhá léčit špatně se hojící rány)
  • Jeřáb ptačí (reguluje střevní činnost při průjmu i zácpě, pomáhá při dně a revmatismu)
  • Oves setý (pomáhá při vyčerpanosti a nervové slabosti, pomáhá při bolestech kloubů a páteře)

 

O jejich sběru, zpracování a především účincích se nejvíce dozvíte v sedmidílném Herbáři léčivých rostlin autorů Jiřího Janči a Josefa Zentricha. Celý set můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství Eminent ZDE (doporučujeme využít akci “4 knihy za cenu 2”).

 

 

 

 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

 

 



Pokračováním užité této stránky souhlasíte s používáním cookies. Více informací

Použití cookies na této stránce je nastaveno ma "přijímat cookies". Toto nastavení vám dává nejlepší možností procházení našeho webu. Jestliže pokračujete v užívání tohoto webu beze změn tohoto nastavení, nebo kliknete na tlačítko "Souhlasím" níže přijímáte toto nastavení-

Zavřít