Zprava je to s 714 REGENERACE - - Michael SCHUBERT

Regenerace Facebook

Přátelé

Eminent - dobré knihy


Předplatné


Rádio Místo setkávání


Spagyria -  zdraví z přírody


REGENERACE Online

MLÉČNÉ DILEMA

Autor: Michael SCHUBERT

Mléčné dilema

První listopadový den roku 1979 přinesl francouzský večerník Le Monde na svou dobu velmi provokativní názor: "Společnosti, které nekonzumují mléčné výrobky, neznají alergie. Podle všeho je tedy třeba obžalovat mléčné bílkoviny." Profesor Jacques Polonowski přestavil pařížskému kongresu studii týkající se alergie na kravské mléko. Tehdy uvedl, že postihuje patnáct procent francouzské populace. Od té doby se tento počet minimálně zdvojnásobil.

U nás se o problému s mlékem pochopitelně mlčelo, protože Československá televize měla za úkol ukazovat spokojené dojičky a jejich dojnice-rekordmanky s vemeny až na zem. Problém je ovšem podstatně složitější, protože i když mléko přímo nepijete, může se vás týkat také. Podle odhadu ho totiž dnes v nějaké z podob obsahuje na třicet procent průmyslových výrobků. I když ale průmyslově vyrobené nebo zpracované potraviny nejíte vůbec, neznamená to, že byste teď měli přestat číst.

Mléko je přirozenou potravinou, pokud zůstane v rámci živočišného druhu. "Deset tisíc let před naším letopočtem lidé ještě cizí mléko nepili, a pokud příležitostně ano, rozhodně ne v takové míře jako dnes. Měli mnohem zdravější zuby a kosti, což poměrně přesvědčivě dokazují archeologické nálezy," říká MUDr. David Frej, spoluautor nedávno vydané knihy Zdravé střevo. "Jakmile začali konzumovat lepek a pravidelně i kravské mléko a výrobky z něj, stav jejich kostí se zjevně zhoršil. Začala se objevovat osteoporóza a zubní kazy, které má dnes téměř každý člověk. Velkou roli hraje i to, jakou kvalitu mléka máme na mysli."

Laktóza a kasein

Mléko obsahuje několik alergenů. Nejzásadnější z nich jsou mléčný cukr laktóza a mléčná bílkovina kasein. Opět citujme Davida Freje. "Většina studií, které prokazují prospěšnost mléčných výrobků, podle mého názoru není příliš důvěryhodná, protože je často sponzorují firmy z mlékárenského průmyslu. Naopak jsem zaznamenal nezávislé studie, které poukazují na vyšší riziko rakoviny." Mléko mnohdy stojí za obezitou, zejména pokud je opatřené nálepkou "nízkotučné" a obsahuje rafinované cukry. Mléčné výrobky často způsobují zažívací obtíže z důvodu nesnášenlivosti mléčného cukru, bývají příčinou akné, cukrovky I. typu, zhoršují astma, alergie a oslabují imunitu. "Můj názor je takový," doplňuje lékař, "že mléčné výrobky nejsou k životu potřeba a zvířata i lidi se bez něj v dospělosti obejdou. Přesto je ale ze své stravy nevylučuji a někdy si dám kvalitní sýr nebo tvaroh. To, zda by člověk měl pít mléko a jíst mléčné výrobky, závisí hlavně na kondici střevní mikroflóry."

David Frej upozornil už v knize Zánět - skrytý zabiják na nebezpečí skrytého chronického zánětu. Nejvhodnějším způsobem, jak zjistit, zda mléko způsobuje potíže, je podle něj vynechat všechny mléčné výrobky (včetně samotného mléka) na dva měsíce. Ale k tomu se ještě dostaneme. V knize Zdravé střevo píše: "Velmi nebezpečný je chronický zánět, a to zejména v případě trávicího traktu, když se týká tenkého nebo tlustého střeva. Pokud jde o mléčné výrobky, obecně je nedoporučuji konzumovat často. Chcete-li je jíst, najděte si svého farmáře a kupujte od něj nehomogenizované výrobky v biokvalitě."

Střevní euforie

Naše střeva jsou geneticky naprogramována na to, aby zužitkovala přirozenou stravu. Během trávení zdravých potravin v nich panuje soulad mezi chymem (tráveninou) a buňkami sliznice, střevního epitelu. Dostaví se zvláštní druh euforické trávicí nálady, během níž jsou obsažené živiny rozštěpeny až na poslední molekulu a předány tělesnému metabolismu.

Čím méně jsou potraviny ponechány v přírodním stavu, tím smutněji přihlížejí buňky střevní sliznice tomu, co všechno najdou v trávenině, která k nim dorazí. Jednou z nejdiskutovanějších potravin současnosti je právě mléko. Náš trávicí aparát potřebuje k jeho strávení enzym zvaný laktáza, který produkuje tenké střevo. Čerstvě nadojené mléko je určitě přírodní potravina; šlehačka, mozzarella nebo plísňový sýr už méně.

U mléka přitom existuje pozoruhodný fenomén: Když je konzumujeme čím dál méně a nakonec je úplně vynecháme, rozhodnou se naše střevní buňky, že už nebudou (anebo budou jen symbolicky) laktázu vyrábět. Je to totéž, jako když netrénujeme svalové nebo mozkové buňky nějakou fyzickou či mentální disciplínou. Svaly ochabnou a mozková látková výměna začne postupně odbourat dendrity, rozvětvení nervových buněk, které přijímají signály od jiných buněk, takže si nakonec nedokážeme zapamatovat ani telefonní číslo nebo jméno nového souseda. Už existují studie, které ukazují, že když po měsíce, nebo dokonce roky konzumujeme stále méně mléčných produktů a nakonec už skoro žádné, protože nám strava bez mléka chutná lépe, jogurtům jsme odvykli a na dobré sýry se ještě nenaučili, produkují buňky střevní sliznice čím dál tím méně laktázového enzymu. Poznáte to po návštěvě cukrárny, protože po snědení sladkého dortu se šlehačkou dostanete většinou průjem.

Celý příspěvek Michaela SCHUBERTA si můžete přečíst v prosincové REGENERACI.

Zdraví z REGENERACE

Více informací...

Rozhovory REGENERACE

Více informací...

Knižní tipy REGENERACE

Více informací...

Esoterické fenomény

Více informací...

Vyhledávání

Vyhledat:  

Keltský telegraf Online na Facebooku

Akce našich přátel - inzerce

Informace

  • Píšete redakci a žádáte odpověď? Přiložte ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.
  • Chcete-li doporučit léčitele, obraťte se každou středu od 13:00 do 16:00 na MUDr. Petra Sedláčka a konzultantku Marii Příhodovou na tel.: 233 350 013
  • Už jste si předplatili REGENERACI? Za výtisk zaplatíte 28,50 Kč/1,43€ (43 Sk) a časopis dostanete domů tři dny po vydání. Nabízíme i rychlejší objednání prostřednictvím mobilního telefonu (viz OBJEDNÁVKA).

Kde nás najdete?

Astrovíkend, esoterický festival