Zprava je to s 151 REGENERACE - -

Regenerace Facebook

Přátelé

Eminent - dobré knihy


Předplatné


Rádio Místo setkávání


Spagyria -  zdraví z přírody


REGENERACE Online

KUKUŘIČNÉ ČNĚLKY PODPORUJÍ MOČENÍ A PŮSOBÍ PROTI OTOKŮM

Vybráno z měsíčníku REGENERACE č. 11/2009

Autor: Jana ARCIMOVIČOVÁ

REGENERACE

Kukuřice byla jednou z hlavních potravin Nového světa, podobně jako pšenice v Evropě nebo rýže v Asii. Plodina se v Americe stala důležitým náboženským symbolem. Podle původních obyvatel Střední Ameriky se lidské tělo skládalo ze žluté a bílé kukuřice a tato rostlina byla prostoupena božskými silami. Kukuřici byly zasvěceny celé chrámy. Také některé zachované sošky bohů jí jsou bohatě ozdobeny. V 16. století byla tato obilnina přivezena do Evropy a postupně pronikla do celého světa. V tradiční čínské medicíně se začaly využívat její čnělky, které se čínsky jmenují yumixu.

TRÁVA S PALICOVITÝMI KLASY

Kukuřice setá (Zea mays) patří do čeledi lipnicovitých, tedy trav. Její silný stvol je článkovaný a dorůstá do výšky až dva metry. Na každém kolénku jsou listy, které mají hladké pochvy a široce kopinatě čárkovité čepele. Květy jsou jednopohlavné, samičí ve válcovitých palicích v úžlabí dolních listů jsou až do zralosti obaleny nafouklými pochvami, z nichž vyčnívá hustý svazek nitkovitých čnělek. Samčí květy vyrůstají v koncových přímých latách. Obilka je lesklá, hranatě kulovitá. Zbarvení zrn bývá různé: bílé, žluté, růžové, červené až fi alové. V současné době se pěstuje několik odrůd kukuřice: měkká (Zea mays, var. amylacea), jejíž moučnaté zrno se používá k výrobě škrobu; pukavá (Zea mays, var. everta), která po zahřátí puká a vyrábí se z ní oblíbený popcorn. Ku kuřice cukrová (Zea mays, var. saccharata) s malým obsahem škrobu se využívá především jako zelenina.

DAR NOVÉHO SVĚTA

Kryštof Kolumbus přivezl kukuřici do Španělska již v roce 1493. Byla zaseta v královských zahradách, ale nevyvolala žádný zvláštní zájem. To se změnilo až v 16. století, kdy se začala pěstovat i ve Francii a Itálii, odkud pronikla do celého Středomoří a dále do Ruska. Byly vyšlechtěny takové odrůdy, které se mohou běžně pěstovat i v oblastech, kde je mírné klima. Kukuřice obsahuje polysacharidy, bílkoviny, tuky, z minerálů draslík, fosfor a hořčík, karoteny, vitaminy skupiny B a cukrová kukuřice i vitamin E. Mladé klasy mají poměrně vysoký obsah kyseliny listové. V kukuřici byly dále zjištěny saponiny, fl avony, pektiny, alantoin a silice. V kukuřičných čnělkách se nacházejí fl avonoidy, saponiny, cukry, sitosterol, karvakrol, z minerálů hlavně draslík.

kukuřice

LIDOVÁ MEDICÍNA

V našem lidovém léčitelství se uplatňují kukuřičné čnělky (Stigma maydis), které se sbírají před opylením. Suší se rychle ve stínu. Působí močopudně a příznivě ovlivňují vylučování solí z těla. Přidávají se proto do čajů proti obezitě, dně a do antirevmatických čajů. Čnělky rovněž pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, jejich užívání by se ale měly vyvarovat osoby s vysokým krevním tlakem. Díky saponinům čnělky podporují vylučování žluči.

TURECKÁ PŠENICE

Kukuřici se dříve často říkalo turecká pšenice nebo žito, pod tímto jménem je uvedena také v Mattioliho herbáři. Dříve totiž lidé nazývali „turecké“ vše, co se jim zdálo exotické. Obdobný název „turkey“ pro krůtu se dodnes udržel v angličtině.

Kukuřice se konzumuje syrová, vařená, dušená, pečená, v salátech i konzervovaná. Vyrábí se z ní kvalitní škrob a z upražených zrn náhražka kávy. V některých zemích je oblíbená kukuřičná polenta (Itálie), dělá se z ní chléb a placky, vyrábí mouka, krupice či vločky, ale také pivo nebo lihoviny. Suchá vřetena kukuřice mohou sloužit jako izolační materiál, silážovaná kukuřice je kvalitním krmivem. Z kukuřičného šustí se vyrábějí dekorativní figurky.

TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA

Kukuřičné čnělky (Stigma maydis), yumixu, mají podle tradiční čínské medicíny sladkou a fádní chuť a vyrovnanou povahu. Vstupují do drah ledvin a močového měchýře. Yumixu podporují močení, působí proti otokům, zmírňují řezání při močení, pročišťují vlhké horko v játrech a ve žlučníku, regulují funkci žlučníku, zvyšují laktaci, zastavují krvácení. Předepisují se např. při žloutence, zánětu žlučníku, žlučových kamenech. Kouř ze zapálených čnělek se vdechuje při ucpání nosu.

V čínské dietetice se využívají i zrna kukuřice, která mají sladkou chuť, vyrovnanou povahu a vstupují do drah žaludku a močového měchýře. Posilují žaludek, regulují střední zářič a mají močopudné účinky.

Zdraví z REGENERACE

Více informací...

Rozhovory REGENERACE

Více informací...

Knižní tipy REGENERACE

Více informací...

Esoterické fenomény

Více informací...

Vyhledávání

Vyhledat:  

Keltský telegraf Online na Facebooku

Akce našich přátel - inzerce

Informace

  • Píšete redakci a žádáte odpověď? Přiložte ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.
  • Chcete-li doporučit léčitele, obraťte se každou středu od 13:00 do 16:00 na MUDr. Petra Sedláčka a konzultantku Marii Příhodovou na tel.: 233 350 013
  • Už jste si předplatili REGENERACI? Za výtisk zaplatíte 28,50 Kč/1,43€ (43 Sk) a časopis dostanete domů tři dny po vydání. Nabízíme i rychlejší objednání prostřednictvím mobilního telefonu (viz OBJEDNÁVKA).

Kde nás najdete?

Astrovíkend, esoterický festival